Producent
Lokalizacja:

Ksylitol - cukier brzozowy

Cena: 40,00 PLN
Status: dostępny

Ksylitol 

 Cukier brzozowy

Ksylitol jest białą, krystaliczną substancją, która wygląda i smakuje jak cukier. Tym różni się od innych substancji słodzących takich jak sorbitol, fruktoza czy glukoza, że w molekule ma 5 zamiast 6 atomów węgla, w efekcie daje odczyn zasadowy w organiźmie, a nie kwasowy jak cukier.

Ksylitol, który doczekał się ponad 1500 opracowań naukowych pozyskiwany jest jedynie ze źródeł naturalnych (np. w Finlandii tylko z brzozy)

W przyrodzie ksylitol jest szeroko rozpowszechniony, choć występuje w małych ilościach. Można go znaleźć w niektórych owocach, jagodach, grzybach, warzywach, twardym drewnie (szczególnie brzozowym - Finowie nazywają go stąd “brzozowym cukrem”) i kolbach kukurydzy. W garści malin jest niespełna gram ksylitolu. Nasze organizmy w swoim codziennym metabolizmie używają ksylitolu, produkując go w ilości 15 gramów z różnych źródeł pokarmu.

Przez organizm ludzki ksylitol jest powoli przyswajany, osiągając wartość kaloryczną niższą o 40% niż inne węglowodany. Z tych względów daje on w efekcie istotnie zmniejszone: wzrost poziomu glukozy we krwi oraz reakcję insulinową organizmu na wchłanianie glukozy (o przeszło 60% serum insuliny mniej w krytycznym czasie 30 min. niż dla glukozy czy cukru). W ten sposób możliwe jest osiąganie przez diabetyków kontroli poziomu glukozy we krwi, poziomu lipidów i wagi ciała. Odkryty w 1891 roku stosowany jest ksylitol od lat 60-tych XX wieku. W szeregu krajów popularny zamiennik cukru dla diabetyków. FDA i JEFCA, organ doradczy WHO i FAQ stwierdził, że dla ksylitolu nie istnieje granica spożycia (ADI - dopuszczalna dzienna dawka), co znaczy, że jest on całkowicie bezpieczny niezależnie od spożywanej ilości dziennej.

Ponad 25 lat badań potwierdza, że ksylitol jest najlepszym zamiennikiem cukru dla zębów. Używanie ksylitolu redukuje stopień psucia się zębów zarówno dla grupy o wysokim ryzyku (znaczny stopień uszkodzenia uzębienia) jak i niskim (brak oznak próchnicy i wysoka dbałość o zęby).

Badania, które uzyskały aprobatę 6 narodowych związków dentystycznych wykazują, że 4 do 12 gramów są wystarczające do całkowitego i trwałego zabezpieczenia zębów. Zastępuje on też skutecznie, dzięki podwyższeniu odczynu PH w ustach, odświeżacze oddechu.

Dobroczynny wpływ ksylitolu jest odnotowywany nie tylko w powstrzymywaniu rozwoju bakterii z gatunku Sterptococcus mutans powodujących próchnicę, ale także tych z gatunku Sterptococcus pneumoniae, powodujących ostre zapalenie ucha środkowego. Badacze z Iowa wykazali natomiast, iż ksylitol może być środkiem zapobiegawczym przeciw bakteryjnemu zakażeniu płuc i oskrzeli u chorych na mukowiscydozę.

Ksylitol jest bardzo wskazany dla osób pragnących odchudzać się (bez ascetycznego odmawiania sobie słodyczy) ze względu na to, iż poza bezspornymi zaletami (zmniejszenie zapotrzebowania na insulinę i własnościami bakteriobójczymi) dostarcza on organizmowi o 40% mniej kalorii niż cukier, a jest (w 100%) równie słodki.

Ksylitol ułatwia mineralizację (przyswajanie minerałów przez organizm) np. przyswajanie wapnia przez kości, a więc działa wspomagająco przy osteoporozie. Ksylitol jest białą, krystaliczną substancją, która wygląda i smakuje jak cukier.

Zwiększony wysiłek fizyczny - dla sportowców

     

 

Ksylitol jest stosowany jako źródło energii dla osób po przebytym wysiłku. Podczas kiedy glukoza jest trudno przyswajalna, ksylitol pomaga w poprawianiu ogólnej kondycji metabolicznej. Zatrzymuje spadek masy mięśniowej, poprzez silny efekt kataboliczny, który przejawia, jak również poprzez spalanie tłuszczów oraz pomaga stabilizować poziomy insuliny i cukru we krwi.

U stosujących dietę ksylitol pozwala na łatwą kontrolę wagi ciała. Spowalnia opróżnianie żołądka, co wzmacnia poczucie sytości, a ten sposób redukuje ogólne spożycie pokarmów. Ksylitol nie jest całkowicie prżyswajalny, a ilość kalorii jest w nim niższa o 40% w porównaniu z cukrem. Także początki drogi pokarmowej, tj. jama ustna i zęby, są w szczególnie dobrym stanie zdrowotnym dzięki używaniu ksylitolu.

 

Ksylitol, działający jako źródło wolno przyswajalnej i długotrwale wykorzystywanej przez organizm energii, kiedy zostaje zmieszany z szybciej działającymi węglowodanami, wzmaga utrzymywanie wtórnej energii i uruchamia szlaki tworzenia glikogenu i budowania protein.



Dla osób, które poszukują wzmocnienia procesów anabolizmu i osłabienia procesów katabolizmu ksylitol może być bardzo pomocny. Ksylitol wykazuje wzmacnianie ATP, wzrost uwalniania i zużywania tłuszczów, uzupełnianie glikogenu oraz anaboliczne i antykataboliczne, wreszczcie antyoksydacyjne efekty, pozwalając zwalczać uczucie zmęczenia mięśniowego.

    CUKIER (Sacharoza)                                                   KSYLITOL

• daje odczyn kwasowy w organizmie, dokarmia
   bakterie i komórki rakowe, zakłóca równowagę
   hormonalną, sprzyja rozwojowi grzybów i drożdżaków
   w organiźmie (grzybice, kandydoza, itp.)

• w organizmie dając odczyn zasadowy ma działanie
   bakteriobójcze, stabilizuje równowagę zasadowo-
   kwasową- hamuje rozwój grzybicy i drożdżaków

• może spowodować hiperglikemię i nadwagę prowadzące
   do cukrzycy i otyłości

• ma Indeks Glikemiczny czternastokrotnie niższy
   niż cukier (im niższy IG tym niższy poziom cukru
   we krwi po jedzeniu)

• “wypłukuje” z organizmu sole mineralne i witaminy
   (zabierając wapń przyczynia się do osteoporozy)

• ułatwia mineralizację
   np. (przyswajanie wapnia przez kości)

• powoduje próchnicę zębów i zapalenie ozębnej,
   paradentozę

• przeciwdziała próchnicy, wzmacnia szkliwo,
   chroni dziąsła

• jest czynnikiem powodującym niewydolność
   układu immunologicznego (i autoimmunologicznego)

• wzmacnia układ immunologiczny

• związek chemiczny trudny do strawienia, działa jak
   uzależniający narkotyk, podając “puste kalorie”
   powoduje nadwagę

• o prawie połowę mniej kaloryczny niż cukier
   powoduje zarazem zmniejszenie łaknienia
   na słodycze

• przyśpiesza proces starzenia

• ma własności opóźniające proces starzenia,
   również skuteczny przy zatwardzeniach

• sprzyja rozwojowi wielu chorób
   (np. istnieje jednoznaczny związek między spożyciem
   cukru, a chorobami serca, krążenia, zawałami serca)

• zalecany jest w diecie diabetyków, u osób
   z zakłóconą tolerancją glukozy, insulinoodpornością
• wskazany jest przy: “suchości w ustach”,
   “zajadach w kącikach ust”, infekcjach
   górnych dróg oddechowych, nieżytach nosa i gardła
• stosowany przy zapaleniu ucha środkowego,
   zapobiegawczo przeciw bakteryjnemu zapaleniu
   płuc i oskrzeli przy mukowiscydozie, nadkwasocie
•  likwiduje niemiły zapach z ust
•  goi i naprawia

 PACZKA 1kg


Użytkownik:
Ocena:
Komentarz:
Twój adres e-mail
Treść wiadomości
Witam!

Myślę, że może zainteresować Cię produkt dostępny w sklepie internetowym http://www.birplus.pl

Oto link do produktu Ksylitol - cukier brzozowy:
http://www.birplus.pl/index.php?id_pro=53

-- Wiadomość wysłana ze sklepu internetowego http://www.birplus.pl
Informacje dodatkowe
Adres e-mail Twojego znajomego
Obrazek
Kod z obrazka
Twój adres e-mail
Treść wiadomości
Obrazek
Kod z obrazka
Koszyk jest pusty.
Kontakt

kontakt_188

PAYU - płatności

Płacę z PayU